Råd vid ögonskador av laserpekare

[Senast uppdaterad den 28 jan 2017]

De över 8000 besöken vid denna sida sedan dec 2009, tyder på att många kan ha fått besvär trots att ögonläkare och laserförsäljare påstår att de är oskadliga, se även inlägget Ögonskada av laserpekare möjlig?. Jag undrar nu hur många av besökarna själva haft synbesvär av laserpekarljus eller är oroade efter exposition. Var snäll och fyll i denna korta enkät:

Med min bakgrund i integrativ medicin (en kombination av alternativ medicin och modern medicin) vill jag ge några tips som kan rädda din syn om du blivit utsatt för en laser. Jag har funnit det befogat eftersom ögonspecialisterna inte brukar ställa upp.

Först en kort förklaring av skadans natur för att du skall förstå mina råd:

Vad händer vid laserskada?

Laserljus kan orsaka en bildning av fria radikaler, kemiskt aggressiva ämnen, som ger upphov till vävnadsskadande kedjerejaktioner, en slags ”prärieband” i ögonbotten (se fotnot ”Friradikalskada”). Skadans allvar beror på hur lång tid du utsattes för strålen och hur nära du var. Men pga laserljusets natur kan man vara rätt långt borta och ändå få en skadlig stråldos.

”Präriebranden” kan i värsta fall, om man tittat rätt in i lasern, medföra en besvärande form av lokaliserad blindhet i den del av näthinnan, gula fläcken, som svarar för synskärpan. När den är förstörd, kan man få svårigheter att tex läsa text. Oftast hämtar sig ögat om det varit en mycket  kort exposition, men det kan dröja månader. Dessbättre kan du göra en hel del för att befrämja läkningen.

Symptom

Typiskt är att man direkt efter att ha utsatts för strålen får en smärta i ögat som övergår i molande värk. Synskärpan kan minska. Ögat kan bli ljuskänsligt.

Om du fått sådana besvär vore det mycket värdefullt om du ville fylla i en enkät om dina besvär för du bidrar då till att uppmärksamma problemet.

Råd till dig som fått smärtor i ögat eller synstörning av laserpekare

Först och främst måste du alltid söka ögonläkare för undersökning. I lättare fall hittar ögonläkarna ingenting trots att man har smärtor i ögat och ökad ljuskänslighet. Dessa symptom tyder på att du troligen ändå har en skada (se ”Ögonskada av laserpekare möjlig?”) och följ därför råden nedan. I svårare fall kan det uppstå blödning med näthinneavlossning, och det fordrar speciell behandling som bara ögonspecialister kan göra. Men även i sådana fall är det värt att följa nedanstående råd. Läs även mina svar på läsarfrågor nederst.

För att stoppa den massiva bildningen av fria radikaler som lasertstrålen framkallar, sk ”Peroxidation” (se fotnot), är det lönt att  tillföra rejält med  antioxidanter, som har förmåga att begränsa peroxidationsprocesserna:

Antioxidanter

 • C-vitamin. Har flyttat upp detta i toppen på listan för att vitaminet enligt nya rön spelar en viktig roll i ögats antioxidantiaskydd. Dessutom är det lätt att få tag på och är mycket snabbverkande. Om du är i riskjobb, tex polis, ha alltid med dig en tub vattenlösligt C-vitamin (1000-milligrammare bäst).  Om du blivit utsatt för laserljus ta vitaminet så fort som möjligt och i så hög dos som kroppen kan tillgodogöra sig – när denna dos överskrids,  utsöndras vitaminet genom tarmen  vilket kan vålla lite tillfälliga smärtor i magen eller mild, helt ofarlig och snabbt övergående lös mage. Testa fram maxdosen enligt anvisningarna fotnoten nedan (se ”Testning av C-vitaminbehovet”. Håll C-vitamindosen strax under denna dos och fördela den över minst 4 ggr dagligen eftersom intaget C-vitamin snabbt förbrukas. Efter att du testat hur mkt du behöver, är det praktiskt att använda C-vitamin med fördröjd absorbption (slow/sustained release), som tas upp gradvis och säkrar en jämn nivå i blodet. Den behöver du inte ta mer än 2-3 ggr dagligen beroende på sorten. Ofta kan man behöva 1-4 gram eller mer per dag, och det flerdubbla vid stress eller sjukdom. Men börja med vanlig C-vitamin, tex brustabletter för att snabbt få upp koncentrationen till maximala möjliga nivå.  Men var noga med att kontrollera att de inte innehåller Aspartam (ett syntetiskt sötningsmedel, se Till Livsmedelsverket: stoppa aspartam). Se även fotnot om C-vitaminets säkerhet.
 • Astaxanthin har enligt nya rön befunnits vara den kanske mest kraftfulla naturliga antioxidanten för ögonen (finns i vissa alger och krill). Den är drygt 60 ggr kraftfullare än C-vitamin och omkr 15 ggr kraftfullare än E-vitamin. Den har även god antiinflammatorisk effekt, vilket är värdefullt vid laserskador. Till skillnad från flera andra antioxidanter, kan den korsa blod-hjärn-barriären, vilket fordras för att nå näthinnan. Den har inga kända biverkningar. För att få tillräckligt höga koncentrationer räcker det inte att äta alger, utan man behöver ta kosttillskott. Vanlig rekommendation är 6-8 mg, men erfarenheter tyder på att 20-50 gram kan tolereras utan synbara biverkningar. I akut skeda är det lämpligt att ta hög dos. Om du har hög expositionsrisk, tex som polis, är det en god idé att ha lite Astaxanthin med dig i arbetet och ta en hög dos, minst 10 och gärna 20 mg snarast efter exposition.
 • Lutein. Detta är en verksam peroxidationshämmare. Lutein har visat sig spela en särskilt stor roll i ögonen. Goda källor är ägg, broccoli, zuccini, spenat, gröna ärtor, brysselkål (även majs är rikt på det, men det har andra effekter som inte är så önskvärda vid ögonskador). Vid ögonskada, eller om du är utsatt för risk, kan det vara värt att ta lutein i form av ett kosttillskott. Minst en sort bland dessa är kombinerad med blåbärsextrakt (se även Anthocyanin nedan), en kraftfull antioxidant som av gammal hävd ansetts ha goda effekter på ögonen (vilket modern forskning bekräftat), Googla så finner du den.
 • E-vitamin. Det är en viktig komponent i skyddet mot peroxidationsprocesser. Det E-vitamin som mest säljs är alfa-tokoferol, som har visat sig ibland ha negativa effekter.  Det är tillrådligt att använda naturligt preparat.  De två bästa är Palmolja och Vetegroddoljekapslar. De innehåller flera av de naturliga e-vitaminkomponenterna (alfa, beta, gamma och delta- tokoferoler och tokotrienoler). Palmolja är särskilt rik på alla 8 former av E-vitamin, och finns, liksom vetegroddolja i hälsokost affärer.
 • Selen. I sig är selen inte en antioxidant, men den är nödvändig för att en mycket viktigt enzym (glutationperoxidas, GPX) när det gäller att stoppa ”präriebranden” i ögat , skall kunna fungera. Samverkar med E-vitamin.  Svenska jordar är selenfattiga. varför det finns risk att du har selenbrist. Som förebyggande åtgärd bör du ta minst 150 microgram dagligen och gärna mer. Den övre säkra gränsen är 400 mcg, men det har diskuterats om den skall höjas till 600 mcg.
 • Curcumin. Detta gula färgämne i gurkmeja har visat sig ha en kraftfull antioxidativ och peroxidationshämmande effekt. Samtidigt dämpar den inflammationer effektivt (laserskadan vållar en lokal inflammation i ögat). Det finns ett flertal preparat på marknaden. Theracurmin och Curamed har dokumenterat hög biotillgänglighet (theracurmin tycks vara ett strå vassare) ,  men jag vet inte  om de finns i Sverige. Om inte,  så finner du dem på AMAZON.co.uk.  Det kan behövas gramdoser för att dämpa inflammationen. Eftersom medlet är helt oskadligt behöver du inte tveka med hög dosering. Curcumin stimulerar även bildningen av de mycket viktiga kroppsegna antioxidanterna. Tills du fått tag på nämnda medel, ta 1 tesked av kryddan 3 ggr dagligen. För att den skall aborberas behöver man lösa gurkmejan i en tesked matfett, smör eller olivolja,  tillsammans med ett par tsk hett, men inte kokande vatten. Curcumin tål inte mer än omkring 70° C. Max hett kranvatten brukar ligga under 70. Använd absolut inte i ”lätta” omättade oljor (som finns i diverse matoljor och i tre ess, bregott etc) för de bildar lätt fria radikaler. Lägg till en nypa svartpeppar innan du hettar upp. Den innehåller ett ämne som kraftigt ökar biotillgängligheten.
 • Anthocyaniner. Det har rapporaterats ha en starkare antiperoxidativ verkan än C-vitamin (vetensk referens). Det är färgämnet i blåbär, och finns även främst i björnbär, röda krusbär, tranbär,  lingon, röda vindruvor, jordgubbar o rödkål. (källa). Berika din kost med några av dessa, tex i form av juice.
 • Andra antioxidanter. Ta antioxidantiarika bär, frukter och grönsaker. Jag återkommer med detaljer.

Läkningsbefrämjande medel

 • A-vitamin i form av retinol/retinylpalmitat, inte beta-karoten, är  mycket viktigt för ögats näthinna som kan bli skadad av laserljus. Det har ansetts vara sällsynt med brist, men det finns rön som tyder på att behovet för optimal hälsa är mycket större än man hittills trott. Därför har jag postat ett speciellt inlägg om A-vitamin, se Vårt behov av A-vitamin är större än vad man trott. Läs den och skaffa definitivt A-vitamin!
 • Omega-3-fettsyror.  OBS – ta endast i läkningsskede!I synnerhet fettsyran DHA förekommer i hög koncentration i ögat och är uppenbarligen viktig för ögats funktion och troligen för läkning av ögonskdor (vetensk. källa: ”Effects of Omega-3 Fatty Acids on Eye Health”). Tyvärr har forskningen inte hunnit långt på detta område varför dess roll i ögat inte är klarlagd. Men eftersom Omega3 ingår som en viktig, aktiv komponent i cellväggarna, är det troligen viktigt att vara välförsedd för att läkning skall kunna ske. Det är fullt klart att vår moderna kosthållning har medfört att många har brist på Omega-3 (om man inte ofta äter fet fisk). Det är mkt viktigt att du först får stopp på den akuta inflammationen med hjälp av rejäla doser med ovannämnda antioxidanter enl ovan. Omega3-fettsyrorna är nämligen mycket lättoxiderade och kan tänkas göra ont värre om man tillför dem i större mängd när ”präriebanden” inte är släckt. Börja först när symptomen har lagt sig om du då har kvarstående synstörning. Använd ett välkänt märke eftersom det är stora kvalitetsskillnader mellan olika preparat beträffande hållbarhet och renhet från de miljögifter  som kan accumuleras i oljan. Exempel på bra preparat är Eskimo3 och Pikasol (det kan finnas fler, men jag har bara haft tid att kontrollera dessa).

Bidra till att saken tas på allvar

Innan du läser vidare vore jag tacksam om du ville besvara en enkät – ”Ögonbesvär av laserpekare – läs detta”.

Syftet är att övertyga om att detta är en sak som behöver tas på allvar. I dagens läge har du inga chanser att få rätt i domstol pga man förnekar att skador kan uppstå.


Läkningsbefrämjande behandling

Livsstilsåtgärder

 • Undvik stekt, grillad och friterad mat. Den är rik på fria radikaler som bildas vid upphettningen. Allt som är brunt och bränt innehåller mycket fria radikaler – inklusive en ordentligt brun toast.
 • Minimera eller sluta helst med rökning och undvik rökiga miljöer. Rökning ger upphov till betydande mängder fria radikaler.
 • Undvik alkohol. Det ger likaså upphov till fria radikaler, naturligtvis ju större mängden är. Men det är bäst att undvika helt inte minst för att vissa människor bildar lättare fria radikaler än andra av alkohol och varför utsätta sig för något som både är umbärligt och ohälsosamt. Här gäller det ju att på alla sätt optimera förutsättningarna för läkning.

Prevention

Antioxidantiaskydd. Eftersom skadan vållar kraftig fri-radikalbildning är det värdefullt för dig som är utsatt för skaderisk att vara rejält mättad med antioxidanter, samma som ovan. Jag tror det finns goda grunder att anta motståndskraften mot skada därigenom väsentligt ökar. Om du är i riskzonen för laserexposition i jobbet bör du främst ta 6-8 mg Astaxanthin dagligen. Upprätt god C-vitamin-mättnad genom att testa som beskrivits ovan. Särskilt om du har stressigt jobb är det viktigt att ta detta vitamin dagligen eftersom behovet av detta livsviktiga vitamin ökar kraftigt vid stress, se även fotnot nedan.

Laserskyddsglasögon. För poliser i tjänst kan det vara lönt att använda sådana i risksituationer.

Solglasögon med effektivt ultraviolett-filter. Det ultravioletta ljuset från solen kan likaså vålla bildning av fria radikaler i ögonen.

Använd alltid solglasögon med UV-filter när du är i solen sommartid. Köp inte billiga solglasögon, de saknar UV-skydd i allmänhet. Bäst är sådana solglasögon som skyddar för ljus från sidorna. Nedan några exempel på hur de bör se ut:

”Roll-up Sunglasses”. Hoprullningsbara och oömma, därför lätta att ha med sig. Gott skydd för sol från alla håll. Klicka på bilden för länk. Vet ej om de finns i Sverige än, men kan beställas genom Amazon.com.

Bra sidoskydd. Används av skyttar. Klicka på bilden för info.

Det är säkrast att undvika att resa till fjällen eller till sydliga och soliga nejder så  länge du inte återfått normal syn. Men ibland när Ozonskiktet är tunt kan det vara starkt UV-ljus var som helst i Sverige. Kontrolla alltid SMHI-s UV-index om du planerar att gå ut en solig dag. Om indexet är högre än 5, är det bäst att undvika att vara utomhus. Observera att även i skuggan utomhus exponeras man för UV-ljus (omkr 70% av intensiteten vid direkt exposition för solen).

De UV-skyddande solglasögonen är inte hundraprocentiga varför det är tillrådligt att minimera skadlig strålning vid högt UV-index när du är i läkningsskedet.

Frågor från läsare

Har lämnat en hel del matnyttiga svar på frågor från folk med skador. Dessa finner du längst ner på sidan.

Fotnoter


Friradikalskada:

Använding av en terapeutisk laser för ögonbehandling har vållat skador i hornhinnan, se t.ex. Oxygen free radical damage in the cornea after excimer laser therapy.

Peroxidation:

När fria radikaler bildas, ger de upphov till en kedjereaktion, en sk peroxidationsprocess. Den är som en präriebrand som sprider sig i näthinnan. Den kan vålla en betydande vävnadsskada. För att få stopp på den behövs rejäla  doser med  antioxidanter av skilda slag (olika antioxidanter kompletterar varanda).

Testning av C-vitaminbehovet

Testen går ut på att avgöra hur hög dos kroppen kan tillgodogöra sig – när denna dos överskrids,  utsöndras vitaminet genom tarmen  vilket kan vållar mild, helt ofarlig och snabbt övergående lös mage. Testa fram maxdosen genom att ta 1000 mg i timman och notera efter hur många timmar magen blir lös (maxdosen kan variera mellan ett 3-4 gram eller mycket mer hos olika personer och är kraftigt höjd vid stress och infektioner – vid influensa kan den ligga på 50 gram eller mer). ”Åter

C-vitaminets säkerhet

Detta vitamin är helt ogiftigt och våra förfäder kunde bilda det i den egna ämnesomsättningen. Det finns inga vetenskapliga belägg för att c-vitamin vållar njursten (såsom vissa forskare påstått). Tvärtom har stora studier funnit en skyddande effekt och en studie fann att C-vitamin kunde lösa upp njursten.

Människan, vissa apor och marsvin är de enda däggdjur som inte kan bilda C-vitamin själv.

En get med ungefär samma kroppsvikt som en vuxen människa bildar tillexempel omkring 13 gram C-vitamin per dag.  När geten blir stressad eller sjuk bildar den upp till 100 gram C-vitamin om dagen. Andra däggdjur bildar likaså motsvarande mängder per kroppsvikt av C-vitamin. Om C-vitaminet hade varit skadligt och hade kunnat ge upphov till njursten skulle däggdjuren ha varit utrotade för länge sedan pga de njurskador som njursten medför.

Den gen som stimulerar det enzym som fodras för bildning av C-vitamin finns kvar hos människan, men har en defekt som gör att den inte fungerar.

Det är anmärkningsvärt att de djur som kan bilda C-vitamin gör det i så stora mängder. Detta kan tyda på att vi egentligen behöver betydligt mer än det knappt halva gram som de mest generösa rekommendationerna föreskriver. Nobepristagaren Linus Pauling kom fram till att vi behöver minst 3-4 gram per dag och betydligt mer när man är stressad eller sjuk.

Vid stress eller sjukdom ökar C-vitaminbehovet kraftigt. Därför är det klokt att ta C-vitamin dagligen i tolerabel dos om man jobbar i ett stressyrke som tex polis eller pilot (3-4 gram eller kanske betydligt mer kan behövas i synnerhet hos poliser som utsätts för mycket fria radikaler från bilavgaser).


Bidra till att man tar saken på allvar

Hittills ignoreras dessa skador av ögonläkare och åtminstone ett fall som fick rejäla ögonbesvär av laserpekare förlorade i domstol för att ”det finns inga belägg för att peklaser är skadlig”.

Om du fått besvär av laserpekare, var snäll och besvara ”Enkät om ögonbesvär av laserpekare. Detta kan medverka till att ögonläkarna tar saken på allvar.

31 svar

 1. jag har en fråga!.. viktigt!
  jag har blivit bländad av en röd laser och jag har någon sorts prick som jag ser hela tiden. Men jag kan se normalt i vanligt ljus (utomhus, dagsljus) men det är ändå en liten skillnad innan och efter jag blev bländad.
  men när jag blundar så ser jag en prick ljus prick.
  hur gör jag för att stoppa detta?
  vad ska jag äta?
  jag har inga tabletter, jag undrar vilken mat?
  kommer ögonskadan bli sämre eller bättre.

  • 1. När blev du bländad?
   2. Om du blev bländad alldeles nyligen, så använd alla de medel jag rekommenderar. De kan få det hela att läka ut. I bästa fall kan det läka i alla fall, men varför chansa?
   3. Om du blev bländad för mindre än ett halvt år sedan, så finns det fortfarande en chans till bättring, särskilt om du tar sagda medel. Dessutom rekommenderar jag en ny form av effektiv akupressur som jag snart skall skriva om.
   4. Om skadan är äldre än ett halvår så blir den troligen inte bättre och helt säkert inte sämre. Sagda akupressur har dock haft anmärknngsvärda läkningseffekter, så det kanske inte är hopplöst då heller.

 2. Ska man ha på sig solglasögon inomhus för att undvika bländande lampor?
  Stoppas präriebranden mer om det är svagare ljus som kommer in ögat?(om man har solglasögon på sig?)
  Håller präriebranden på, på dagen när det är ljust eller när det är natt och man sover?
  Jag undrar vad peroxidationsprocces är förnågot, är det när ögat har blivit skadad på en punkt och sedan sprids skadan som på ringar på vatten?

  Jag är jättetacksam för svar!

 3. under hur lång tid ska man äta denna mat, tabletter som innehåller de antioxidanterna och vitaminerna?
  Kommer det att botas om jag äter de vitaminerna, antioxidanterna som det står?
  kan man äta mörkt bröd?

  tacksam för svar.

  • Det tar några månader för det hela att återhämta sig. Det kan botas med enbart antioxidanter o vitaminer om du har tur och inte det inträffat en djup skada. Men om detta kan ECIWO-självakupunkturen som jag lagt in i bloggen, hjälpa. Läs bloggen om ögonskador igen. Jag har förbättrat och kompletterat den.

 4. jag är tacksam att du har svarat på det jag skrivit.
  Jag har ont i huvudet, huvudverken känns som vanlig huvudverk men i ögonen eller lite över ögonen på nedre delen av pannan.
  är detta farligt?
  gör det ont därför att det är ett tecken på att det läker?
  jag har ätit Makril (i burk), ägg, grönsaker, frukt, bär, och gurkmeja som var svårt att få svälja.
  jag ska skaffa fler saker som selen tabletter.
  Finns det folk som har blivit bättre av dina förslag av vad man ska äta vid ögonskador?
  har det större chans att läka om man är barn än vuxen?
  jag är ej vuxen.
  jag är 14 år.

  Tacksam för svar.

  • Man har i allmänhet större chans att läka skador som barn. Om det gör ont i ögonen måste du definitivt söka ögonläkare. Men sluta inte följa mina råd även om du får annan behandling.

   ECIWO är enkelt och har visat sig kunna läka liknande skador. Gör alltid den behandlingen och ta så mycket du kan av de medel jag föreslagit.

   Se även personligt meil som jag skrivit till dig.

 5. ska man ta magnesyl vid huvudverk, ögonverk?
  tacksam för svar.

 6. Hej

  Jag blev träffad av grön laser i båda ögonen under promenad med mina hundar för två veckor sedan och fick genast värk samt blev ljuskänslig omedelbart, jag uppsökte ögonkliniken i Ängelholm där man konstaterade en blödning i vänster öga men avfärdade detta med att jag eventuellt skulle ha diabetes och att grön laser inte var något att oroa sig för eftersom man använder detta i rehabiliteringssyfte som det hette, jag har testats och har inte diabetes, jag har inte fått några vidare råd mer än att återbesök ska ske.

  Nu är det så att jag har mycket ont bak i ögonen och är mycket ljuskänslig samt torr i ögonen sedan laserattacken och har svårt att fokusera, jag tvivlar på att jag fått en korrekt bedömning och är orolig att om jag väntar utan åtgärd så kanske jag får leva med dessa besvär länge.
  Jag använder på eget initiativ oxyal ögondroppar som lenar det torra.

  Doktorn som undersökte mina ögon hittade endast blödningen som avvikande från ett normalt öga men avfärdar att denna skulle orsakats av laser och när jag påtalar mina problem menar han att jag är 39år gammal och det kan vara åldersrelaterat, dock menar jag att isåfall måste jag ha blivit gammal snabbt eftersom jag inte hade problemen tidigare, ska jag kontakta en annan ögonläkare eller vad tycker ni, jag vill inte ha dessa bekymmer.
  Till saken hör att polisen fått tag i den skyldige till attacken och om jag inte får ett korrekt utlåtande från en kunnig läkare inom laserskador så kan inte åklagaren gå vidare med ärendet.

  Tacksam för svar

  Vänligen Jonas

  • Ögonklinikens reaktion är häpnadsväckande. Det är ju omöjligt för läkaren att avgöra hur stark laser du träffats av. Därför är det absurt att avfärda med att grön laser används för terapi. Du kan ha träffats av en grön laser med starkare strålning (klass 3b eller starkare), vilket din blödning tyder på.

   Ta reda på vilken laser förövaren använde. På grund av individuella skillnader är en del människor känsligare än andra för skada (skillnader i skydd mot fria radikaler) varför det avgörande inte är vilken laser som använts utan hur stor skadan är.

   Läs även nästa meddelande och dröj framförallt inte med att söka upp en annan ögonklinik – visst har vi läkarbrist numera men jag kan inte tro att alla är lika inkompetenta.

   Hälsningar,
   Dr Jaan

  • YTTERLIGARE KOMMENTAR

   Du skrev:

   ”Jag blev träffad av grön laser i båda ögonen under promenad med mina hundar för två veckor sedan och fick genast värk samt blev ljuskänslig omedelbart, jag uppsökte ögonkliniken i Ängelholm där man konstaterade en blödning i vänster öga men avfärdade detta med att jag eventuellt skulle ha diabetes och att grön laser inte var något att oroa sig för eftersom man använder detta i rehabiliteringssyfte som det hette, jag har testats och har inte diabetes, jag har inte fått några vidare råd mer än att återbesök ska ske.”

   En kompetent läkare måste beakta patientens uppgifter ocb bedöma fallet på den grundvalen.

   Det finns all anledning att ta möjligheten av akut ögonkada på allvar hos en person som tidigare ej haft ögonbesvär och som utsatts för känd orsak till ögonskada och direkt därefter efterdrabbats av

   1. ljuskänslighet
   2. värk i ögat
   3. synförsämring
   4. färsk blödning i ögat

   Detta sammantaget ger mycket starka skäl att misstänka att man fått en näthinneskada till följd av laserbestrålningen. Der är dessutom känt att lasersljus kan vålla blödning i näthinnan. Skadan kan vara av sådan art att behandling av ögat, ironiskt nog bland annat med laser, kan vara nödvändig.

   Det är märkligt att ögonläkaren är okunnig om att gröna lasrar kan skada ögonen se ”Om gröna lasrar”.

   Läkarens agerande är så inkompetent att man har svår att tro att han är läkare (bedragare förekommer som bekant). Om han verkligen är en legitmerad läkare kan det finnas anledning att anmäla honom till Ansvarsnämnden för vårdslös yrkesutövning.

   ”Nu är det så att jag har mycket ont bak i ögonen och är mycket ljuskänslig samt torr i ögonen sedan laserattacken och har svårt att fokusera, jag tvivlar på att jag fått en korrekt bedömning och är orolig att om jag väntar utan åtgärd så kanske jag får leva med dessa besvär länge.
   Jag använder på eget initiativ oxyal ögondroppar som lenar det torra.”

   Smärtorna och ljuskkänsligheten visar att du har en näthinneinflammation – retinit – som kräver omedelbar behandlning. Din svårighet att fokusera kan tyda på att gula fläcken är skadad vilket är viktigt att begränsa i största möjliga mån eftersom den svarar för synskärpan. Inflammationen är uttryck för en fri-radikalprocess som måste stoppas. Använd de preparat jag nämner i detta blogginlägg. Men nöj dig absolut inte med det, utan du måste omedelbart akut uppsöka ögonkliniken i Helsingborg eller om möjligt universitetskliniken i Lund – godta inte att bli uppsatt på väntelista – detta är ett akutfall.

   Ta gärna en kopia av detta meddelande, ring dem först och läs upp det ovanstående.

   ”Doktorn som undersökte mina ögon hittade endast blödningen som avvikande från ett normalt öga men avfärdar att denna skulle orsakats av laser och när jag påtalar mina problem menar han att jag är 39år gammal och det kan vara åldersrelaterat,”

   Detta är en helt oberättigad slutsats med tanke på din historia. Läkaren har antingen inte lyssnat (tyvärr alltför vanligt) eller har en anmärkningsvärt dålig slutledningförmåga.

   VIKTIGAST

   1. Uppsök snarast ögonklinik akut efter att ha ringt dem. Lund kan vara bäst.
   2. Läs mitt blogginlägg ”Råd vid ögonskador av lasermycket noga och följ samtliga råd inklusive det om skyddande specialsolglasögon. Det är mycket bråttom med att stoppa friradikalbildningen.
   • Tack dr Jaan, vad skönt att jag fått ett kompetent utlåtande.
    Jag ska följa dina råd och kan inte nog berömma dig för ditt engagemang, tänk om man inom vården tog till sig av din grundlighet och såg allvaret i patienters problem istället för att avfärda.
    Tack Jaan!

    Vänligen Jonas

 7. Hej,
  Förra sommaren var det en unge som lyste mig i ögonen med en grön laser. Dagen efter tog jag kontakt med en ögonläkare som tittade i mina ögon och fann ingen nedsatt syn eller någon skada. Dock kan jag se en stor grön fläck som jag ser tydligt i mörker.

  Fläcken tänker jag inte särskilt mycket på, men från och till har jag en återkommande huvudvärk bakom ögonen. Synen känns väldigt ansträngd. Saken är att jag inte har kännt det här på en längre tid. Men de senaste 3 veckorna har det återkommit och jag har mycket svårt att koncentrera mig.

  Vad kan detta bero på? Varför känner jag inte så här hela tiden, utan helt plötsligt nu? Vad kan jag göra för att förebygga det?

  På förhand tack /

  Magnus

  • (är utomlands o saknar bokstaven a med ring saa jag skriver som i Danmark med tvaa =2 a-n)

   Dina symptom liknar dem som andra fall berättat. Jag har funnit att ögonläkare har en anmärkningvärd brist paa kunskap om detta. Detta är ny typ av skada och tydligen brister det i vidareutbildningen. Man känner till skador av kraftigt laserljus men tycks brista i kunskapen om skador av svagare laserstraalning. Ett tidigare fall (Jonas Henrysson), se längre upp paa denna sida, ignorerades helt trots att hans ögonbesvär började direkt efter bestraalning. Jag lyckades till slut ordna saa att han kom till en av sveriges främsta ögonläkare, Dr Lazlo Fekete i Göteborg, och han konstaterade en ögonskada som tvaa ögonspecialister (varav envid en universitetsklinik) inte kunde upptäcka.

   Du fick av allt att döma en maattlig skada, som dock inte läkt ut helt troligen pga avsaknad av aktiv behandling. Läs mina anvisningar och följ dem saa blir det troligen bättre i synnerhet om du är noga med antioxidanterna.

   Jag tror att det kan vara saa att laserljuset ger en skada djupare ner än bara i näthinnan och att den friradikalprocess med ty aatföljande inflammation som den startar maaste aktivt stoppas för att eliminera besvären. Vid ögonbottenundersökning ser man bara näthinnan, och inte djupare delar, och det fordras skicklighet och erfarenhrt för att upptäcka de diskreta förändringar paa näthinnans nivaa som tyder paa djupare liggande inflammation. Märkligt att inte ens en universitetsklinikläkare klarade att hitta skadan i Jonas fall – där borde man ha god kompetens.

   Bland antioxidanter kan blaabär särskilt nämnas, som av gammal hävd ansetts vara bra för ögonen. Nya rön visar att de innehaller värdefulla och kraftfulla antioxidanter.

 8. Fick ett mail fr Jonas Henryson (vars historia du hittar ovan) som kan vara av intresse för dig som faat skada.

  Hej Jaan

  Vill bara meddela dig hur allt gått än så länge.
  Jag ringde Laszlo som du rekommenderade och fick komma på undersökning omgående,
  han hittade då skador i båda ögonen med synnedsättning i höger samt grumlade linser (starr) i båda.
  Nu går jag på medicinering samt använder orange uv-glasögon och den ständiga värken kan vissa dagar
  vara mycket mildare, ev. till följd av åtgärderna.
  Ljuskänslig är jag fortfarande samt torr i ögonen men jag tror nog att även det ska bli bättre.
  Jag ska på återbesök i maj och hoppas då kunna uppvisa tillfrisknade ögon.
  Tack vara Laszlos intyg så är nu rättsprocessen igång och jag blir ofrivilligt inkastad i en värld jag aldrig varit nära innan.

  Tack Jaan för tipset om Laszlo.

  Kommentar
  Ögonspecialisten, Dr Lazlo Fekete, som är en av de allra främsta i Sverige, lyckades alltsaa finna skador som förbisetts av tvaa ögonläkare missat.

  Om du faatt besvär efter laserstraalning, saa laat dig inte nöja med att läkaren inte hittar ngt fel trots att du har synbesvar och huvudvärk som började efter bestraalnngen. Sök en bättre ögonläkare.

  Dr Jaan

 9. Tack för ditt svar!

  Jag ringde till ögonakuten imorse, och sjuksköterskan sa mer eller mindre att man såg saken som ett avslutat ärende och att om jag ville argumentera för min sak fick jag skriva en självremiss. Med det underlag som du har gett mig så borde de ju gå med på att ge mig en tid. Men det kommer nog att gå någon vecka.

  Vet du något om hur svårt det är att få en tid hos dr Fekete? Kan jag kanske ringa till kliniken direkt?

  Angående antioxidanterna, dessa bör jag väl påbörja snarligen? Det har ju gått väldigt lång tid sedan skadan, men att smärtan har återkommit på sistone tyder väl på att den kan ha blommat upp igen. Ca 1-2 v innan jag började känna smärtan igen fick jag en smäll på mitt kindben nära höger öga. Kan detta medverkat till att smärtorna har börjat igen?

  • Dr Lazlo Fekete har privatpraktik i Göteborg. Du finner hans nummer p Eniro. Jag vet inte hur laang tid det kan ta.

   Det är utan tvivel en god ide att ta de medel jag rekommenderat. Symptomen kan tyda p att det paagaar en inflammation i det skadade omraadet. Om du var i ett tillstaand av oxidativ stress (allmän överskott av fria radikaler – vilket är ganska vanligt idag) saa kan det vara saa att du hade knappa resurser att stoppa friradikalbildningen i det skadade omraadet. Därför kan läkningen ha varit ofullständig o processen kan tänkas blossa upp, särskilt vid oxidativ stress (som kureras genom rejält intag av antioxidanter samt undvikande av friradiklframkallande omständigheter – se bloggen ovan). Till exempel kan oxidativ stress uppkomma vid exposition för rökning, bilavgaser, stekt, och i synnerhet, grillad mat.

   Tvivlar p att stöten kan ha bidragit.

   Dr Jaan

   • Jag skrev dig för ca 1 år sedan om min smärta i ögonen orsakad av en grön laser. Jag arbetar i en liten närbutik i ett ganska osäkert område. I slutet av december var det en lite unge som lyste mig med en presentationspekare (inte lika stark, men från ett par meters håll direkt in i ögonen). Efter ett par timmar var smärtan tillbaka.

    Två dagar senare åkte jag upp till Fekete i Göteborg, där jag berättade att jag hade läst om honom på din hemsida. Han sa att mina ögon skulle bli helt återställda.

    Nu 2 månader senare har jag fortfarande smärtorna kvar, om än att de så smått har blivit bättre. Har du någon uppfattning om hur lång tid det kan tänkas ta för full läkning?

    Jag äter stora mängder blåbär och vitaminer. Jag ser till att sova minst 8 timmar på natt. Jag har slutat styrketräna då jag läste att detta utlöser stora mängder fria radikaler. Nu har jag börjat fundera på solglasögon fram mot sommaren. Mitt intryck är att undvika fria radikaler har mycket större effekt än tillförandet av antioxidanter.

    Detta är verkligen ett personligt helvete då jag tidigare redan har gått igenom allt det här. Alla tips på saker jag kan göra för att förbättra det här är uppskattade.

    Magnus

 10. Hej,
  Jag har nyligen köpt en så effektsvag grön laser jag kunnat hitta (märkt ”Class IIIB, <5mW") för att peka på stjärnor, titta på hologram med samt även att studera strålens brytning i olika glasföremål etc. Jag har naturligtvis varit försiktig och därmed undvikit att få strålen direkt i ögonen men vid ett par tillfällen har jag olyckligtvis fått reflektioner från exempelvis en rundad, vattenfylld karaff i ögonen när en annan person höll i laserpekaren. Min fråga är om dessa incidenter kan ha skadat ögonen och om dylika reflektioner är något att oroa sig för under vidare experiment? Jag är mycket tacksam för svar.

  Hälsningar
  Ola

  • Bra fråga. Klass 3A lasers är de starkaste som kan köpas utan licens. Klass 3B kräver dock särskilt tillstånd på grund av att de inte är riskfria – har du det?

   Klass 3 B anses oskadliga om man inte tittar rätt in i dem eller träffas av en reflex från glas eller liknande starkt reflekterande material, medan reflex från matta ytor inte har skadlig intensitet.

   Det finns möjligen viss risk för att du fick skadlig stålning från karaffen, men om det kom från en kraftigt rundad yta blir strålningen mer utspridd och därför svagare. Om du inte märkt ngra som helst besvär är det sannolikt att du inte skadats.

   Kunskaperna om skador av klass 3 lasrar är bristfällig och en del ögonläkare har haft en alltför lättsinnig inställning, vilket du inner i kommentarerna på denna sida. Skadligheten beror på hur väl skyddad kroppen är för de fria radikaler som bildas. Det är allt vanlilgar att folk är dåligt skyddade eller oskyddade pga att man exponerats för mer fria radikaler än vad kroppen kan neutralisera (detta tillstånd kallas ”öxidativ stress”). Tex rökare och folk som kör bil i tät storstadstrafik med kraftiga luftöroreningar är särskilt utsatta för fria radikaler och har därmed en nedsatt modståndskraft för skador. Likaså de som ofta äter grillad eller stekt mat.

   Jag råder dig att inte använda denna laser. Den kan göra mer skada än nytta. Det finns svagare lasers (Klass 1) som är ofarliga. Skaffa en sådan i stället om du behöver en.

   Som sagt i en tidigare blogg (”Stoppa genast klass 3 lasrar effektivt! ”) finner jag det förkastligt att svenska myndigheter tillåtit anskaffande av klass 3 lasrar. Till exempel i England finns det starka restriktioner till och med för klass 2 lasrar. Man motiverar detta klokt på följande sätt.

   “Such devices are too powerful for general use as laser pointers and present an unacceptable risk in the hands of the consumer because they may cause eye injury in normal reasonably foreseeable use.

   Man får intrycket att det för svenska myndigheter har varit viktigare att tillgodose laserfirmornas säljintressen än att skydda allmänheten. Eller är det vårdslöshet eller inkompetens som varit orsaken till att man inte formulerat tillräckligt starka restriktioner för att hindra det alltmer utbredda missbruket av klass 3 lasrar? Det är dags att lära sig av Storbrittanien.

   Se även min artikel https://doctorjaan2.wordpress.com/om-grona-lasrar/

   • Hej,

    Stort tack för ett mycket snabbt och utförligt svar!
    Jag ber om ursäkt för mitt misstag angående laserklassen. Den laser jag har är märkt ”Class IIIa, <5 mW" alltså inte "ClassB" som jag råkade skriva. Jag var mycket noga med att kolla upp vad som var tillåtet att inneha på grund av debatten med gröna lasrar. Jag ringde till och med till Strålskyddsmyndigheten då polisen inte visste. Om jag förstått saken rätt så är det alltså egentligen en 3R jag har och som därmed är licensfri. Jag ville ha något som var relativt "ofarligt" och trots det kunna använda den till lite experiment etc så valet föll på denna. Efter att ha upplevt hur stark den laser jag har trots allt upplevs för ögat så är jag skrämd över att det är tillåtet att sälja de starkare varianterna som ju bevisligen kan orsaka stor skada. Jag hoppas på att svensk lagstiftning följer i Englands fotspår snarast.

    Kan du bistå mig med ett svar på min ursprungliga fråga när jag nu rättat mig själv, dvs: Är reflektioner från min laser skadliga (från starkt reflekterande material) och kan mina ögon ha tagit skada? Bör jag söka vård?

    Jag har trots allt fått mig en tankeställare och tänker följa ditt råd att köpa en svagare laser för att kunna experimentera tryggt. Känner du till något seriöst inköpsställe för en grön klass 1 eller klass 2 laser?

    Med vänlig hälsning
    Ola

 11. hej jag har en fråga jag fick grön laser i ögat i december va på sjukhus och dom såg inget är extra ljuskänslig efter det när jag va hoss optikern såg hon ärr på mina hornhinnor en skada hon aldrig sett förut i båda ögonen på samma ställe hon ringde mölndal och dom va osäkra och hon fick prata med flera läkare och dom sa att en sån skada kan man inte få vid grön laser, hon fråga om skadan fanns vid undersökningen men det kan dom inte svara på. kan man få skador på hornhinnan vid laser? fått remiss till annan ögonläkare och jag fick det vid arbetet .

  • Är du säker på att det var en grön laser? Om du fick skadan på arbetet är det inte utestlutet att det kan ha varit en annan typ av laser. Grön laser har nämligen inte rapporterats ge hornhinneskada, men däremot skada på näthinnan, vilket kan medföra ljuskänslighet.

   Så ta reda på exakt vad det var för laser. Vilken färg och vilken styrkeklass och meddela mig. Det är ultravioletta och infraröda lasrar som kan ge hornhinneskada.

   Hornhinneskador är inte ovanliga och kan vållas av andra saker, inklusive mekanisk åverkan och vissa infektioner.

 12. Hej
  Jag blev för 3 dagar sedan bländad av en 445nm laser(blå/lilla laser). Då det hände kände jag inget alls utan det kom upp senare. Det gör inget ont men det jag känner är typ som efterbilder, dvs när jag kollar och blundar så kan jag ibland se något vit i under av ögat. Sover hur bra som helst. Det var värre första dagarna men nu märker jag nästan inget i ögat förutom då när jag blinkar och kan se de här efterbilderna, ljusen. Kan det vara ett täcken på att ögat läcker?
  Har dessutom varit på S:t Eriks Ögonsjukhus där han puffade ögonen med luft, sedan kollade han i ögonen och la en droppe av något rött i ögat och kollade med något blått och kunde inte konstatera något alls fel med ögat. Jag är lite känslig mot solen men vad jag märker har det blivit lite bättre.
  Jag har inte förlorat synen eller något i den stillen, ser lika bra som förr.
  Det bultade lite i det vänstra ögat men nu verkar det vara över.
  Behöver jag vara oroad eller?
  (högra ögat har jag inte problem med det är bara vänstra ögat, kan påpeka också att jag suttit vid datorn och spelat väldigt mycket, mina ögon var väldigt röda förr innan det här inträffade med lasern, nu har ögonen blivit normala

  • Detta tycks vara en lindrig skada som sannolikt snart läker. Men ta för säkerhets skull antioxidanter såsom jag beskrivit i bloggen. Nya rön visar att Astaxanthin är särskilt värdefullt. Skaffa det och ta minst 4 mg om dagen – följ dessutom mina övriga råd. Bör finnas på hälskost. Annars internet.

   Dr Jaan

 13. Hej! För tre månader sedan fick jag en handscanningslaser i ögat under ett par minuter. Sedan dess har jag haft problem att sitta framför en dator och arbeta. När jag ska sov a blir det inte helt mörkt i ögat; det är som att sova med en lampa i ansiktet och det rör sig över synfältet; det är som vita streck och prickar som hoppar runt. Jag har varit hos tre läkare nu och en optiker, varav två läkare var ögonläkare. De hittar inget fel med mitt öga och verkar framförallt ha svårt att ta mig på allvar då det ”endast”, enligt dom, handlade om röd laser.

  Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Mitt examensarbete står still då jag inte kan sitta problemfritt framför en bildskärm och månaderna går, medan jag inte får hjälp…

  Jag läste lite snabbt om olika råd och medicin på den här webbsidan. Hört bra saker om akupunktur förut och lät intressant, men det verkar vara svårt att hitta nå konktreta behandlingar?

  Har du nå tips om vad jag kan ta mig till?

  • Hej Erik,

   Som jag tidigare skrivit är läkarnas kunskap mycket bristfällig på detta område. I och med att man inte ser några tydliga förändringar negligerar man problemen och tar tyvärr inte dem på allvar. Du har liknande problem som flera andra, se frågor o svar nedan.

   Mönstret är genomgående det samma. Ögonläkarna hittar inget onormalt, men patienten har påtagliga synproblem som började just efter expositionen.

   Jag tror ögonspecialisternas stora misstag är att endast gå efter vad som syns vid sedvanlig ögonbottenundersökning. Laserljuset har en stor förmåga att tränga genom näthinnan vilken har 10 skikt och vidare ner i choroidlagret och skleran. Det verkar som laserljus leder till en skada som stör näthinnnans funktion utan att vålla markanta synliga symptom. Kanske processens huvudsäte är under näthinnan, dvs i choroidean eller scleran vilket skulle förklara varför den inte syns vid sedvanlig ögonbottenundersökning.

   Skadan orsakas av sk lipidperoxidation, en process där ”reactive oxygen species”, en slags fria radikaler, vidmakthåller en ihållande lågintensiv ”präriebrand” som vållar en inflammation som kan vålla smärta och störningar av angränsande retinaområde. För att släcka den behövs höga doser av antioxidanter. Asthaxhanthin är den viktigaste i detta sammanhang. Se även mina råd i bloggen.

   I själva näthinnan finns det kraftfullt skydd mot fria radikaler i form av kroppsegna antioxidanter. Men vanligt ljus tränger inte längre ned än i näthinnans djupaste skikt. Därför är det troligt att det inte finns nämvärt antioxidantiaskydd i chorodiean och skleran dit laserljuset kan tränga ned. Detta är en helt ny problematik som ögonläkarna tyvärr hittils inte tagit på allvar.

   Har just publicerat ett inlägg som förklarar detta närmare, se Kan peklaser vålla ögonskada?

   Föreslår att du står på dig och kräver att man gör optisk koherenstomografi. Den tekniken är den känsligaste för att spåra små men betydelsefulla förändringar i ögat, vilka inte syns vid ögonbottenundersökning. Om man hittar en förändring kan det förhoppningsvis finnas möjlighet till sjukskrivning.

   Dr Jaan

 14. Hej Fredrik,

  Har virus i min dator o den blockerar svar, så jag svarar genom att lägga in kommentarer i ditt meddelande, med markeringen [Jaan]

  Heej, Dr: Jann
  Även jag som många andra här har fått en grön laser i ögat, Min var dock självförvållad,
  Hade just köpt den och blev BOKSTAVLIGEN CHOCKAD över att den var så fruktansvärt stark i jämförelse med klass 1 och 2 lasrar det är som natt och dag på skillnad! och jag kommer att returnera denna laserpekare!

  Jag lyste inomhus och fick för en kort sekunden direkt reflektion på ca 5 meters håll i mitt höger öga (konstigt nog blinkade jag inte som man gör av annat ljus) och vid ett par andra tillfällen så har ljuset ifrån den reflekterats alltså inte själva strålen utan det gröna ljuset* har nu efteråt fått lite ont i högra ögats högra del bak mot tinningen,

  [Jaan] Ja då har du säkert fått en liten irritation av lasern.

  ringde St: eriks ögon sjukhus de sa kom in om du får ont eller synproblem.

  Jag ser normalt utan problem inget synbortfall, Ser heller inte något konstigt ljus som nämnts tidigare då jag blundar eller tittar finns heller inget ställe i mitt synfält som är svart eller borta.

  Nu på kvällen (natten) har jag lite ont fortfarande och akutmottagningen är stängd på St: eriks ö sjukhus.

  [Jaan] Det är min erfarenhet att denna typ av problem inte leder till någon adekvat hantering av ögonspecialisterna. Man har i allmänhet en mkt bristfllig kunskap om laserskador och bagatelliserar dem därför att även mer uttalade skador inte ger några synliga ögonbottenförändringar. Man ignorerar kategoriskt patienternas subjektiva besvär – smärta i ögat ljuskänslighet mm.

  Du bör ändå besöka ögonspecialist. Om denne inte har något att bidra med, så läs och följ mina anvisningar så noga som möjligt så blir du snart bättre. Ja även om han ordinerar något, är det värdefullt att även följa mina anvisningar, se Råd vid ögonskador av laser.

  Har diskuterat detta med en av Sveriges främsta ögonspecialister Dr Lazlo Fekete (nominerad som Hedersdoktor för sina insatser inom oftalmologin). Han finner att min tolknking att klass 3 laserljus kan penetrera näthinnan och gå in i vävnaderna bakom, samt vålla en inflammation där utan att det syns i ögonbottenundersökning. För detaljer se mitt inlägg: ”Ögonskada av peklaser möjlig?”. Han har även bekräftat att mina anvisningar är adekvata.

  Pratade med pappa han sa att han imorgon (idag den 11/6) skulle ringa våran ögonläkare (sitter i Odenplans läkarhus) Så frågan/orna är 1. tror du jag fått någon skada?
  [Jaan] Ingen allvarlig skada men stoppa den lilla ”präribranden”

  2. ska jag till akuten först eller är det bättre med en riktig ”ögonläkare”
  [Jaan] Det beror hur snabbt du kan få tid hos en bra specialist, men i praktiken blir det nog så att du mste söka akuten för att du bör inte vänta med detta.

  3 du nämnde tidigare i dina svar att som bart är chansen större att det läkare, Jag är 21 är jag ”barn” då?

  [Jaan] Du är ungdom och det är ett bra utgångsläge.

  SLUTSATS: Detta är en liten skada och ingen anledning till oro. Det kommer säkert att läka helt. Men kontroll av ögat hos specialist är tillrådlig eftersom du har ont i ögat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: